Etusivu    Lähetä sähköpostia!    Tulosta sivu!

 Western Pleasure - persoonallinen laji -  Ursula Turtiainen 2005

Lähde: Western Magazine – Anna Lööf: Pleasure - sporten med glittrande personlighet

Hevonen pestään huolellisesti aina ennen kilpailuja ja karvaan kannattaa käyttää siihen tarkoitettuja aineita kiillon lisäämiseksi myöskin jo alemmilla tasoilla kilpailtaessa. Fleeceloimi on hyvä karvan kuivatukseen, ja pesun jälkeen käydään käsiksi häntään. Kaunis häntä on tärkeä kilpailujen kannalta ja työn säästämiseksi voi hevosella käyttää koko ajan häntäsuojaa, joka estää häntää likaantumasta. Hännän tulee olla hyvin selvitetty ja siihen kannattaa myös laittaa hoitoainetta, mikä estää jouhia tarttumasta toisiinsa. Kaikki kotona tehty työ säästää aikaa kilpailupaikalla.

Häntälisäkkeitäkin käytetään luomaan tietynlaista vaikutelmaa tuomariin. Paksu häntä saa ratsukon näyttämään siltä, että hevosen painopiste on taempana. Hännän tulisi joka tapauksessa ylettyä vuohisiin asti. Vaikka häntä olisi ohutkin tulisi se leikata tasaiseksi kaikilla muilla hevosroduilla paitsi arabeilla. Jos haluaa hännän näyttävän paksummalta, voi sen letittää märkänä, jolloin se kuivuttuaan jää kiharaksi. Tämä on toki makuasia; jos pitää enemmän suorasta hännästä, kannattaa jättää se letittämättä.

Karvankiillotusainetta suihkutetaan koko hevoseen, satulan aluetta lukuun ottamatta.

Pleasure on laji, jossa saa näyttää hienolta ja se sopii niille, jotka haluavat nähdä hieman enemmän vaivaa sekä oman että hevosen ulkonäön suhteen ja näyttää tyylikkäältä. Kaikki hopea ja kiiltävä asusteissa ja varusteissa ei kuitenkaan vaikuta arvosteluun.

Tuomari arvostelee hevosen ja ratsastajan suoritusta, mutta silti tiedetään, että kauniit varusteet vetävät huomiota puoleensa. Puhtaus on kuitenkin kaikkein tärkein asia pleasure-luokassa. Voi hyvin käyttää jo olemassa olevia varusteita eikä tarvitse juosta varusteliikkeeseen ostamaan kaikkein koristelluimpia suitsia ja satuloita, jos aikoo osallistua vain pariin pleasure-luokkaan.

Pienet avut

Hevosia ratsastetaan mahdollisimman pienillä avuilla ja tuomarille pyritään näyttämään, että oma hevonen on se kaikkien kuuliaisin ja miellyttävin ratsastaa.

Pleasuren juuret ovat cowboyelämässä. Kun piti ratsastaa pitkiä matkoja karjan ajossa oli tietysti mukavinta ratsastaa hevosella, jolla on miellyttävät askellajit, koska satulassa istuttiin todella pitkään. Askeleen tuli olla maahansidottu, mutta matkaavoittava.

Tempo ei ole se millä pleasure voitetaan vaan kokoamisaste, yleisvaikutelma, kuuliaisuus, kontrolli ja liikkeet määräävät sijoituksen.

Hitaasti, mutta töpöttävästi liikkuva hevonen jää sijoituksissa kauemmas taakse kuin hieman nopeammassa tempossa liikkuva, itsensä hyvin kantava pehmeästi askeltava hevonen. Hevosta ei kannata treenata vain hitaasti, sillä niin saa pilattua vain hevosen askellajit. Kokoamisaste tulee takaosasta eikä tempoa vähentämällä.

Pleasure-hevosella tulee olla luonnolliset edellytykset pehmeästi liikkumiseen. Reining-hevosella on lyhyempi askel, mutta se nostaa jalkojaan korkeammalle ja sitä ei ehkä saa niin helposti treenattua pois. Mikäli aikoo tosissaan panostaa pleasureen kannattaa hankkia lajiin jalostettu hevonen, jolla on paremmat mahdollisuudet liikkua halutulla tavalla.

Hevosen viimeisteleminen

Kilpailuihin valmistautumisessa seuraava aste on leikata pois harja korvien takaa sekä korva- ja vuohistupsut. USAssa standardimitoitus on klipata korvan pituus niskajouhia. Jos haluaa, voi korvien muotoa myös hieman muokata klippaamalla karvaa ja saada näin korvien ääriviivat terävämmiksi.

Pleasure-hevosen tulee siis olla tottunut melko moneen asiaan: suihkeisiin ja karvanleikkureihin, seisomaan paikoillaan letityksen ajan sekä kosketukseen joka puolella kehoa.

Kaviolakkaa voi laittaa myös valkoisin kavioihin. Kaikki kaviot näyttävät samanlaisilta ja kiiltävät hienosti. Jos hevosella on kaksi valkoista kaviota, voi ne jättää valkoisiksi, mutta jos vain yksi kavio on valkoinen, kannattaa värjätä myös se mustaksi.Ruskeisiin ja mustiin kavioihin käytetään mustaa kaviolakkaa. Lakka kannattaa laittaa pölyämättömällä, tasaisella alustalla. Ruununrajasta voi ajella karvat, jotta kaviolakan saa levitettyä mahdollisimman tasaisesti Lakan kuivumiseen kannattaa varata 15-20 minuuttia.

Korkeammalla tasolla käytetään myös öljyä silmien ja turvan ympärillä kaviolakan ja karvankiillotusaineen lisäksi, ja harja siistitään.Lyhyt harja niputetaan pieniksi nipuiksi ja sidotaan litteästi lähelle kaulaa. Alemmilla tasoilla ei harjan niputtaminen ole tarpeen. Harjan pitäisi kuitenkin olla siisti eikä levitä molemmille puolille kaulaa. Esimerkiksi arabien pitkän harjan voi palmikoida kaulaa pitkin tai verkoksi, harjan kanssa ei ole niin tiukkoja sääntöjä. Otsatukan voi palmikoida tai jättää vapaaksi, miten se parhaiten hevoselle sopii. Harjan voi myös letittää suoriksi leteiksi, mutta kouluhevosten sykeröitä ei westernhevosilla käytetä.

Harjan voi joko nyppiä tai leikata lyhyeksi, leikkaaminen on hevosesta huomattavasti mukavampaa. Leikattu, niputettu harja siistitään lopuksi saksilla, joilla leikataan mahdolliset sojottavat jouhet pois. Harja myös ”taltutetaan” joustavasta kankaasta tehdyllä kaula/päähupulla, jota pidetään tallissa ja huppu taivuttaa harjan litteäksi kaulaa vasten.

Hevosen tulee näyttää hyvin hoidetulta. kahdesta hyvästä ratsukosta pärjää paremmin se, joka on huolitellumman näköinen.

Värit

Varusteiden tulisi olla saman väriset. Kaikkien värien tulisi sointua toisiinsa ja antaa ulospäin harmoninen kokonaisvaikutelma. Mitä korkeammalle tasolle mennään sitä enemmän hopeakoristeita löytyy varusteista. Suitsia on monenlaisia, mistä voi valita parhaiten hevoselleen sopivat. Kannattaa miettiä myös sitä, että hevonen on yhtä hyvän näköinen molemmista suunnista katsottuna!

Uskalla kuitenkin käyttää niitä varusteita, joita sinulla on. Tavallisenkin satulan saa näyttämään hyvältä kun hankkii siihen vaikkapa uuden omiin asusteisiin sopivan satulahuovan.

Jos huopa on vaalea voi käyttää vaaleita housuja ja vaaleaa hattua.

Chapsien tulee olla extrapitkät ja niiden tulee roikkua jalustimien alapuolella, mikä saa ratsastajan näyttämään pidemmältä ja hoikemmalta. Hapsuilla tai ilman, tummat tai vaaleat, se on makuasia. Alemmilla tasoilla voi hyvin ratsastaa myös ilman chapsejä kunhan vain housut ovat tarpeeksi pitkät ja peittävät ratsailla ollessa myös nilkat. Sopiva mitta housuille on kun seisoo sukkasillaan housut jalassa, tulee lahkeiden olla niin pitkät, että vain varpaat näkyvät puntista.

Ainoa varsinainen sääntö on, että ratsastajalla tulee olla saappaat, hattu, westerntyyliset housut ja pitkähihainen paita, joka on kiinni ylös asti. Pitkätukkainen ratsastaja letittää hiuksensa joko pitkäksi letiksi tai sykkyrälle niskaan, lyhyttukkainen vetää hiukset korvien taakse. Tulee näyttää niin siistiltä ja huolitellulta kuin mahdollista. Jos hattu ei jostain syystä ole oikein sopiva, voi suihkuttaa hiuslakkaa tai laittaa hiusgeeliä hatun hikinauhaan ja painaa se sitten päähän, jolloin se pysyy paikoillaan paremmin.

Usein ratsastajilla näkee isoja vyönsolkia, mutta tavallinenkin vyönsolki käy yhtä hyvin. Pleasure-ratsastajat käyttävät jokaisen tarjolla olevan mahdollisuuden koristautumiseen, joten mm. isot korvarenkaat tytöillä näkyvät hyvin

Persoonallisuus on avainsana pleasuressa. Se on arvostelulaji, jossa mieltymyksillä on oma vaikutuksensa ja siitä syystä näyttävyys on myös tärkeää.

Kilpailijan pitää toki pystyä arvioimaan kilpailu, johon osallistuu. Alemmissa luokissa ei tarvitse olla hampaisiin asti sliipattu, mutta jos on menossa EM-kilpailuihin, pitää omassa esiintymisessä olla sitä jotakin. D-kisaa ei tarvitse ottaa niin vakavasti. Kilpailuvaatteet maksavat sitä enemmän mitä korkeammalle tasolle mennään. Monet ompelevatkin asunsa itse saadakseen tarpeeksi yksilöllisen kokonaisuuden. Säännöt eivät sano käytettävistä väreistä mitään, mutta nyrkkisääntönä voisi pitää sitä, että pää ja jalat ovat samanväriset. Jos siis on vaaleanpunainen hattu, on parasta hankkia myös vaaleanpunaiset housut! Housujen ja chapsien tulisi myös olla samanväriset. Meikkiä voi myös käyttää jo siitäkin syystä, että kasvot eivät jäisi ihan kokonaan hatun lierien varjoon. Äläkä unohda pleasure-hymyä! Pitää näkyä ulospäin, että hevonen on unelmaratsastettava. Tuomarille hymy kertoo, että kilpailuun on valmistauduttu ja ratsastaja tietää mitä tekee ja että hevonen on hyvin koulutettu.