Etusivu    Lähetä sähköpostia!    Tulosta sivu!

 Showmanship at Halter - Ursula Turtiainen 2009

Wytok ox

Showmanshipissä arvostellaan pääasiassa sitä miten esittäjä – handler – saa hevosen tekemään ratapiirroksessa vaaditut liikkeet. Harjoituksista on kuitenkin apua myös tavallisessa Halterissa, jossa arvostellaan pääasiassa hevosta.

Tarkoituksena on osoittaa, että osaa hoitaa, ruokkia ja kouluttaa hevosen sellaiseksi, että hevosen kaikki parhaat puolet tulevat esiin. Ei siis arvostella ainoastaan sitä kuinka hyvin hevonen suorittaa pyydetyt liikkeet .

Hevosen tulisi suorittaa pyydetyt tehtävät iloisesti, korvat pystyssä, seuraten tarkkaavaisena esittäjän kehonkielellä annettuja ohjeita.

Showmanship voidaan jakaa esim. rotujen tai tyypin mukaan jos niin halutaan. On myös suositeltavaa jakaa luokka esittäjien iän mukaan. Jokainen hevonen tulisi esittää sille rodulle kuuluvien erityispiirteiden mukaisesti.

Tuomari ilmoittaa haluaako areenalle koko ryhmän kerrallaan vai vain yhden kerrallaan.

Hevosen tulee olla kaikin puolin terve, se ei saa esimerkiksi ontua.

Kilpailussa arvostelu jaetaan kolmeen osaan:

  1. Pukeutuminen ja hevosen varusteet 20%
  2. Hevosen kunto ja siisteys 30%
  3. Esittäminen 50%

Showmanship at halter voi olla sekä englantilaistyylillä ratsastaville että westerntyylisenä. Tässä keskitytään westerntyyliin.

Esittäjän pukeutuminen

Bootsit, westernhattu tai kypärä, pikkutakki ja kauluspaita jossa on pitkät hihat, asukokonaisuus, joka vastaa pukua tai suorat housut tai farkut, joissa vyö.

Asusteet tulisi sovittaa hevosen väreihin ja varusteisiin.

Käsineet, liivi tai pusakka ovat sallittuja, ei pakollisia.

Chapseja tai kannuksia ei saa olla.

Ammattimainen ulkomuoto on plussaa esittäjälle, liian räikeät asusteet eivät.

Hevosen varusteet

Westerntyylinen nylon tai nahkainen riimu, jossa renkaat poskihihnoissa, ketjulla varustettu talutin samaa materiaalia. Ketju saa mennä hevosen turvan yli tai ali.

Naruriimu ei ole sallittu.

Raippaa ei saa olla.

Riimun tulee istua hyvin hevosen päähän. Turpaosa ei saa olla liian löysä, leukaremmi menee leukaluiden takaa ja ei saa roikkua. Turparemmin tulee olla n 5 cm leukaluiden alapuolella, kuitenkin hevosen pään muoto huomioiden. Jos hevosella on kovera pää, tulee turparemmi turvan ”matalimpaan” kohtaan.

Hevonen

Hevosen pitää olla puhdas ja hyvin harjattu. Jouhien tulee olla irtonaiset – ei takkuja eikä rastoja. Hevosen pitää olla hyvässä kunnossa – ei laiha eikä lihava. Valmistautuminen on täysipäiväistä puuhaa, nopeasti ei saa huonokuntoista hevosta hyvän näköiseksi minkäänlaisilla karvankiillotusaineilla. Hevosen oikeaoppinen valmistelu kilpailua varten kestää kuukausia.

Hevosten korva- ja turpakarvoja ei saa nyppiä tai leikata Euroopassa, Amerikassa ajetaan kaikki ylimääräiset karvat pois hevoselta. Karvojen poistaminen yhtäkkiä saattaa aiheuttaa sen, että hevonen törmäilee tutussakin ympäristössä ja voi vahingoittaa itseään ja korvakarvojen ajaminen päästää kaikki hyönteiset sisälle hevosen herkkiin korviin..

Korvista voi varovaisesti siistiä ulospäin törröttävät epäsiistit karvat joko klipperillä tai tylppäpäisillä saksilla.

Mikäli haluaa harjan voi leikata harjan puoliverisiltä, quartereilta, painteilta ja appaloosilta 10-15 cm:n pituiseksi ja ohentaa sen sellaiseksi, että se asettuu tasaisesti kaulan suuntaa, törröttämättä pystyssä. Jos harja leikataan, pitää leikata myös n 10 cm:n pituinen niskasiili – bridle path . Jos harja taas jätetään pitkäksi (arabit, ponirodut) sen voi palmikoida esimerkiksi ranskalaiselle letille, makramé-tyyliin tai ohuille pitkille leteille tai jättää valloilleen kullekin rodulle tyypilliseen tapaan.. Westernhevosille ei tehdä sykeröitä.

Häntä jätetään luonnolliseen olotilaan, kuitenkin niin, että siinä ei ole minkäänlaista takkua.

Kengitys on hoidettava kuntoon hyvissä ajoin, ennen kilpailua, jotta mm vanhat naulanreiät ehtivät umpeutua. Kenkien tulee olla hyvin sovitetut hevosen kavioon. Hevosen voi myös esittää kengittä, jolloin kavioiden tulee olla huolellisesti vuollut ja muotoillut. Jaloista saa leikata pois pitkät vuohiskarvat, paitsi roduilta, joille ne kuuluvat. Valkoiset jalat voi klipata muutamaa päivää ennen, mutta tummia tai ruskeita jalkoja ei pidä missään nimessä klipata muutamaan viikkoon enne kilpailua. Mikäli haluaa klipata koko hevosen, tulisi se suorittaa muutamaa viikkoa ennen h-hetkeä. Tummista jaloista voi klipata karvat, jotka tulevat kavion päälle. Kaviot voi lakata tai kiillottaa esim kenkälankilla tai valkoisella kynttilällä kilpailupäivän aamuna. Vaaleat kaviot voi ennen kiillotusta hioa kevyesti hiekkapaperilla. Tätä ei kuitenkaan pidä toistaa kovin montaa kertaa vuodessa, ettei kaviolle aiheuteta vahinkoa.

Ohjeita kehässä esiintymistä varten

Hevosen tulee olla terve, se ei saa esimerkiksi ontua.

Tuomari saa ensi käsityksensä sinusta jo silloin kun odotat portilla luokan alkamista. Tässä vaiheessa voi jo menettää pelin.

Esiinny varmoin ottein. Mitä luottavaisemmalta näytät, sitä todennäköisemmin olet jäänyt tuomarin mieleen. Käsien tulee olla rentona olkapäistä ja muodostaa L-kulma kyynärpäästä käteen. Nyrkki on pystyssä, peukalot päällimmäisenä.

Älä missään vaiheessa irrota katsettasi tuomarista. Älä kuitenkaan tuijota. Pidä vain huoli siitä, että tiedät koko ajan missä tuomari kulloinkin on, jotta tiedät missä hän kulloinkin n haluaa sinun ja hevosesi olevan.

Seiso suorana ja pidä hevosesi myös suorassa. Kannattaa käyttää esim kentän aitaa, puomia tms. apuna, johon voi linjata.

Rivissä seisoessasi pysy hevosenmitan päässä seuraavasta esittäjästä. Järjestäydy riviin ensimmäisen hevosen mukaan , ei vieressäsi seisovan henkilön mukaan, joka saattaa olla väärässä paikassa.

Tuomari saattaa kysyä sinulta jotakin. Vastaa lyhyesti ja reippaasti, ole rehellinen ja jos et tiedä vastausta , kerro sekin.

Käyttäydy luontevasti ja näytä iloiselta. Ole varma ja nauti hevosesi esittämisestä ja siihen uhratusta työstä ja ajasta.

Tuomari ilmoittaa haluaako areenalle koko ryhmän kerrallaan vai vain yhden kerrallaan.

Hevosta talutetaan aina vasemmalta puolelta siten, että hevosen pää on hieman oikean olkapääsi etupuolella, oikea kohta on juuri hevosen leuan kohdalla. Käynnin tulee olla reipasta ja hevosen koko kehon tulee liikkua luonnollisesti ja suorana eteenpäin (etu-ja takajalat linjassa). Hevosen tulee näyttää iloiselta (korvat eteenpäin) ja esittäjän ja hevosen tiimin yhteistyökykyiseltä.

Taluttimen pituus tulee olla sellainen, että se antaa hevoselle mahdollisuuden liikuttaa päätään, mutta on silti sellaisessa kontrollissa , että hevonen ei voi esimerkiksi riiputtaa päätään.

Taluttimesta pidetään kiinni oikealla kädellä sopivan matkan päästä hevosesta ja ei koskaan ketjusta. Talutushihnan toinen pää kierretään rullalle vasempaan käteen, yksi kieppi – jos hihnaa pitää rullata enemmän se on liian pitkä. Käsien välissä oleva hihna on suorana.

Aina kun talutat hevostasi ryhmässä, muita pitää 1-2 hevosenmitan pituinen turvaväli.

Hevosen tulee siirtyä käyntiin ja raviin etukäteen opetetusta merkistä, ei taluttimesta vetämällä.

Yli 90 asteen käännökset tehdään aina oikealle ja käännökset 90 astetta tai vähemmän vasemmalle Pyri tekemään mahdollisimman tiukka käännös, jossa sisätakajalka on käännöksen tukipisteenä. Vasemmalle kääntymisessä älä vedä taluttimesta, koska silloin hevonen astuu sisätakajalallaan ristiin ulospäin ja ei voi pitää kehoaan suorana.

Pyri aina liikkumaan joko suoraan tuomaria kohtia ja poispäin hänestä suorassa linjassa jos muita ohjeita ei ole kehässä annettu.

Pidä hevonen seisomassa asennossa tasajaloin ja koko ajan siten, että tuomarilla on mahdollisimman esteetön mahdollisuus nähdä hevonen. Silloin kun tuomari on kaukana sinusta, voit antaa hevosen rentoutua hetkeksi, pitäen kuitenkin itse silmällä tuomarin liikkeitä.

Korjaa hevosen asentoa taluttimesta, ei esimerkiksi potkimalla sitä jalkaan tai asettelemalla sen jalkoja käsin.

Esittäessäsi hevosta tuomarille seiso etuviistossa –ei koskaan suoraan edessä (talutin on vasemmalla puolella). Seiso siten, että pystyt pitämään silmällä sekä hevosta että tuomaria ja muita kilpailijoita ja kehävirkailijoita.

Nelikenttä helpottaa hahmottamaan oikeaa kohtaa:

Tuomarin ollessa kohdassa I, esittäjä on kohdassa IV hevosen edessä. Tuomarin siirtyessä kohtaan II, esittäjä siirtyy kohtaan I. Tuomarin siirtyessä kohtaan III esittäjä siirtyy takaisin kohtaan IV ja tuomarin siirtyessä kohtaan IV, siirtyy esittäjä taas kohtaan I.

Muista aina seisoa niin, että pystyt estämään hevosen takaosaa siirtymästä kohti tuomaria jos hevonen jostain syystä hermostuu. Muista seisoa samassa linjassa hevosen kanssa. Hevonen peilaa mielellään ihmistä. Älä koskaan anna hevosesi haistella tai kosketella kehässä toisia hevosia, muista pitää turvaväli joka tilanteessa.

Mikäli sinua pyydetään siirtymään toiseen paikkaa rivissä, peruuta hevonen pois rivistä ja siirry vasta sitten sinulle osoitettuun paikkaan. Muista varoa toisia hevosia ja käytä riittävästi tilaa kääntämiseen. Pysy rauhallisena!

Muista, että showmanshipissä esität koko ajan hevostasi et itseäsi.

Reagoi nopeasti kun sinua pyydetään tekemään jotakin.

Korjaa välittömästi hevosen tekemät virheet.

Muista hyvä urheiluhenki – liiku reippaasti ja ryhdikkäästi.

Muista, että arvostelu jatkuu siihen asti kunnes kaikki osanottajat on sijoitettu ja palkinnot jaettu.

Ole luonnollinen, älä ylireagoi.

 Virheitä

  • Annat hevosen seisoa huonossa asennossa tai vinossa.
  • Esittäjän seisominen suoraan hevosen edessä.
  • Jalkojen käyttäminen hevosen jalkojen liikuttamiseen koskettamalla..
  • Hevonen ei seuraa esittäjää kunnolla.
  • Hevonen ei pysähdy enne kääntymistä käynnissä tai ravissa..
  • Peruutus ei onnistu.
  • Hevosen kovaääninen komentaminen tai tarpeeton taluttimesta nykiminen.
  • Potkiminen (hevosen tai esittäjän).
  • Hevosen työntäminen käsillä.
  • Hevosen jalkojen siirtäminen käsillä..
  • Hevosen väärälle puolelle siirtyminen ja sinne seisomaan jääminen.
  • Tuomarin ohjeiden noudattamatta jättäminen
  • Liian tiukka talutin.
  • Huonosti sovitettu riimu.
  • Ketjusta kiinni pitäminen.
  • Käännöksen jälkeen unohtaa katsoa taakse varmistaakseen, että hevonen liikkuu suoraan tuomarista poispäin.

Harjoitteminen

Ennen harjoittelun aloittamista totuta hevonen rauhallisesti siihen, että voit koskea sen jalkoja missä ja milloin tahansa. Aloita nuorella hevosella tutussa rauhallisessa paikassa, ylhäältä etujalasta ja katso minne asti saat liuútettua kätesi, ennen kuin hevonen huolestuu tai nosta jalkaansa. Toista niin monta kertaa, että hevonen hyväksyy kosketuksen. Jatka alaspäin polvesta vasta sitten kun hevonen hyväksyy kosketuksen seisoen paikoillaan. Älä siis koskaan mene tarttumaan hevosta suoraan vuohisesta, jos et ole varma siitä, että hevonen ymmärtää sen oikein!

Takajalkojen saaminen samalle linjalle

Opeta hevonen pysähtymään käskystä (whoa, seis, stop tms). Sano whoa ja nykäise kevyesti taluttimesta. Jos hevonen pysähtyy, kehu sitä rauhoittavasti. Jos se taas ei pysähdy, pidätä taluttimesta uudelleen. Toista niin monta kertaa, että hevonen pysähtyy. Aloita harjoittelu silloin kun hevonen on jo hieman väsynyt eli esim iltapäivällä kun se on jo ollut tarhassa. Paras tulos tulee kun hevonen harjoittelun alussa on jo rento, huonointa oppiminen on päinvastaisessa mielentilassa, jossa oppimista ei yleensä tapahdu oikeaan suuntaan. Hevonen oppii joka tapauksessa koko ajan, joko vääriä tai oikeita asioita. Vähitellen pyri käyttämään pysähtymiskäskyä juuri silloin kun oikea takajalka astuu maahan.

Aseta vasen takajalka oikean kanssa samalle linjalle liikuttaen hevosta eteen ja taakse taluttimen avulla.

Saat vasemman takajalan liikkumaan taaksepäin vetämällä talutinta kevyesti vasemman takajalan kaviota kohti.

Jalan liikkuessa oikeaan suuntaa anna uusi suullinen komento (esim. alas, paikka, down) ja vedä taluttimesta kevyesti alaspäin saadaksesi jalan laskeutumaan maahan. Kehu hevosta välittömästi kun se tekee oikein.

Mikäli haluat saada vasemman takajalan eteenpäin, vedä suoraan eteenpäin taluttimesta samassa linjassa vasemmanpuolisten jalkojen kanssa. Jalan ollessa oikeassa kohdassa, vedä taas vähän alaspäin ja sano”alas”. Kehu taas hevosta välittömästi.

Jatka vasemman takajalan liikuttamista eteen ja taakse kunnes molemmat ovat vierekkäin ja toista sama komento ”alas” uudelleen ja kehu hevosta vaikka silittämällä sitä kaulasta hetken aikaa. Jos hevosen jompikumpi takajalka liikkuu, ota taluttimesta ja sano whoa. Siirrä taas vasen takajalka oikean viereen ja toista ”alas”.

Tarkista harjoiteltuasi:

Muistitko käyttää riittävästi aikaa whoa-komennon opettamiseen? Kun hevonen osaa tämän, voit vähitellen jättää suullisen komennon pois ja opettaa hevosen kuuntelemaan kehon kieltäsi. Muista tehdä aina samalla tavalla oppimisen helpottamiseksi. Muista, että oikea takajalka pysäytetään aina ensiksi ja kehon kieli ajoitetaan sen mukaan.

Etujalkojen saaminen samalle linjalle

Yleensä kun takajalat on saatu kohdalleen, jää toinen etujaloista oikealle kohdalle. Aseta liian eteen tai taakse jäänyt etujalka käsin paikoilleen ja sano ”alas” ja kehu hevosta jos se jää paikoilleen. Tämän jälkeen yritä sada etujalat asettumaan paikoilleen talutinta käyttäen. Käytä aikaa useampi päivä hevosesta riippuen. Siirtämällä hevosen etuosaa oikealle saat vasemman etujalan nousemaan ja voit yrittää saada sen asettumaan oikeaan paikkaan ja päinvastoin. Etujalan kanssa joudut nostamaan ja laskemaan talutinta saadaksesi jalan laskeutumaan oikealle kohdalle.

Hevosen tulisi lopulta seisoa tasajaloin niin, että kukin jalka on suoraan vartalon alla, ei liian edessä eikä liian takana. Katso, että jalat ovat suoraan eteenpäin, ettei esimerkiksi joku jalka osoita sisään tai ulos. Korjaa aina taaksepäin, näin saa hevosen selän ylös ja ei tule ”sahapukkiasentoa” eikä hevonen opi hiipimään eteenpäin. Hevosen tulisi näyttää sivusta katsoen tasapainoiselta ja pysyä asennossa kunnes sitä pyydetään tekemään jotain muuta. .Harjoitellessasi muista, että varsinkin nuorella hevosella on melko lyhyt keskittymiskyky ja pidennä aikaa vähitellen.

Nelikentän harjoitteleminen

Treenaa kisatilannetta kaverisi kanssa, jolloin hevonen oppii seisomaan paikoillaan vaikka sen ympärillä kävellä. Varo liikkumasta äkkinäisesti, ettet turhaan häiritse hevosta liikkumaan. Hengitä rauhallisesti ja ole varma ja hevosen luottamuksen arvoinen. Muista ajatella positiivisesti ja älä unohda hymyä.

Liikkeelle lähtö ja käynti

Aloita siirtämällä omaa painoasi eteenpäin, mutta älä ota askeltakaan ennekuin hevonen liikkuu.

Hevosen tulisi lähteä lopulta liikkeelle kun siirrät olkapäitäsi kevyesti eteenpäin.

Esittäjän oikea paikka on olkapäät linjassa leukaremmin kanssa.

Taluta hevosta eteenpäin riittävän monta askelta, että se ymmärtää käynnin olevan se toivottu asia, ei ainoastaan liikkeelle lähtö.

Pyydä sitten hevosta pysähtymään (ks. edellä).

Toista harjoitus ja muista itse katsoa eteenpäin sinne minne olette menossa. Hevoset oppivat toistojen kautta, teen 8-10 toistoa/kerta. Käytä apuna keiloja ja kävele aina suoria linjoja jos ei ratapiirroksessa ole sanottu toisin. Hevosen on vaikeampi kävellä suoraan kuin kiemurrella, joten harjoittele suoraan menemistä enemmän.

Kävele tahdissa hevosen kanssa, muista kuitenkin, että käynti on nelitahtinen askellaji, jossa jokainen jalka käy vuorollaan maassa ja kolme jalkaa on aina maassa ja yksi ilmassa.

Harjoittele liikkeellelähtöä ja keskity sen jälkeen vasta pysäyttämiseen. Ennen pysäyttämistä käynnistä voi lyhentää askeltasi hieman ennen pysähdystä, jotta saat hevosen oppimaan seuraamaan kehonkieltäsi myös hidastuksessa. Pysähdy oikealla jalalla ja tuo vasen jalkasi oikean viereen sanoessasi whoa. Jos hevonen ei pysähdy, huomauta siitä välittömästi taluttimesta hieman nykäisten..Lähde taas eteenpäin ja toista harjoitus kunnes hevonen taas pysähtyy oikein.

Tarkista harjoiteltuasi:

  • Muistithan lähteä liikkeelle vasta kun hevonen liikkuu?
  • Liikuitteko suoria linjoja?
  • Säilyikö tahti?

Ravi

Aloita ravin harjoittelu opettamalla hevonen siirtymään raviin tietyllä komennolla. Jos hevonen on kovin haluton, voit käyttää avustajaa (tämä pätee myös käyntiin), joka on samalla puolella taluttajan kanssa ja avustaa hevosen taluttajan ohjeiden mukaan raviin esim. kevyesti raipalla koskettaen pari ensimmäistä kertaa. Kannattaa myös harjoitella aidatulla alueella ja mielellään käyttää aitaa hevosen oikealla puolella suorien linjojen hahmottamiseksi. Käytä aina samaa apua –esim. kielellä naksuttamista. Harjoittele juoksemista myös ensin ilman hevosta, jotta jaksat juosta muutaman kymmenen metriä hengästymättä heti. Voit myös pitää pitkähköä raippaa vasemmassa kädessä jos et käytä avustajaa. Naputa hevosta lautaselle ja lähde liikkeelle itse vasta kun hevosen on liikkeellä.

Siirrä liikkeelle lähdössä samalla tavalla olkapäitäsi eteenpäin kuin käyntiin siirtymisessä.

Varo ensimmäisillä kerroilla hevosen reaktiota raippaan , se saattaa hypähtää liikkeelle. Varo kiskaisemasta hevosta takaisin jos lähtee liikkeelle liian nopeasti. Aluksihan on tarkoitus opettaa se vain siirtymään eteenpäin ja jos vedät sen takaisin se ei ymmärrä koko asiaa. Harjoittele siirtymisiä ensin ja vasta sitten hienosäätöä. Muista kiittää hevosta oikeasta reaktiosta.

Juostuasi hevosen kanssa kymmenisen metriä siirry käyntiin ja varo taas nykäisemästä liikaa taluttimesta. Toista siirtyminen useita kertoa. Tavoitteena on saada hevonen siirtymään kanssasi raviin ilman suullisia komentoja taluttimesta vetämättä.

Tarkista harjoiteltuasi:

  • Siirtyykö hevosesi helposti käyntiin ja käynnistä raviin ja päinvastoin?
  • Säilyykö tahti?
  • Liikkuuko hevonen diagonaalissa?
  • Pysytkö hevosen leukaremmin kohdalla?

Peruutus

Peruutusta voi harjoitella kävelemällä keilan luo, pysäyttämällä hevonen siten, että keila jää etujalkojen kohdalle, metrin parin päähän keilasta. Pysähdyttyäsi käännä oma vartalosi hevosen eteen siten, että otat viimeisen askeleen oikealla jalalla. Käänny ympäri vasemmalla jalalla oiean ollessa tukijalkana. Pysähdy n 45 asteen kulmaan hevoseen nähden ei suoraan sen eteen, vaan samaan linjaan sen vasemman silmän kanssa. Opeta peruutus nojaamalla itse hieman eteenpäin ja ottaen kevyitä pidätteitä kohti hevosen rintaa. Jos hevonen ei peruuta voit käyttää esim raipan kädensijaa, naputtaen sillä hevosta rintaan. Lopeta heti kun hevonen ottaa askeleen taaksepäin. Sama pätee myös taluttimeen, myötää heti kun hevosen astuu taaksepäin ja pyydä vasta vähitellen ottamaan lisää askelia. Muista kehua kun se suorittaa oikein. Harjoittele tätä silloin tällöin muiden harjoitusten lomassa, edeten pienin askelin, jotta hevonen pysyy kevyenä ja työskentelee mielellään.

Hevosen tulee ensin oppia liikkumaan taaksepäin, ennen kuin sitä voi pyytää peruuttamaan suoraan..

Tarkista harjoiteltuasi:

  • Peruuttaako hevonen helposti pienillä avuilla?
  • Saatko sen peruuttamaan suoraan, kaartaen tai ympyrää?
  • Pysähtyykö hevonen peruutuksen jälkeen takajalat tasan?
  • Saatko hevosen peruuttamaan tietyn määrän askelia ja pysähtymään sen jälkeen asentoon tasajaloin?

 Käännökset

Kääntyäkseen oikein joko 90,18, 270 tai 360 astetta hevosen tulee olla päästä häntään suorana, sisätakajalka käännöksen tukipisteenä, astuen ristiin etujaloilla.

90 asteen käännös: Pysäytä hevonen käynnistä ja käänny sitä kohti, nostaen talutinta, jotta hevonen voi siirtää painoaan takajaloilleen keventyäkseen edestä käännöstä varten, jatka välittömästi etuosan siirtämistä oikealle pitäen yllä liikettä. Voit taputtaa sitä vasemmalla kädellä tai raipalla lavalle pyytäen sitä siirtämään etuosaa poispäin. Taluttimen avulla johdat liikkeen sivulle. Hevosen tulisi astua vasemmalla etujalalla ristiin oikean ohi ja tähän liikkeeseen tarvitaan eteenpäinpyrkimystä. Jos pysäytät hevosen ennen käännöstä, se ehtii laskea painonsa myös etujaloille, jolloin kääntyminen on paljon vaikeampaa. Joudut kävelemään reippaasti sen etuosan ympäri, koska se tekee isomman kaarteen kuin takaosa..

90 asteen käännös ei välttämättä onnistu heti, joten pyydä sitä ensiksi astumaan vain pari askelta ristiin, jatka eteenpäin ja pyydä uudelleen pari askelta kunnes hevonen ymmärtää mistä on kyse.

Mikäli eteenpäin pyrkimys puuttuu, hevonen yrittää astua vasemmalla etujalallaan oikean takaa ja silloin liike muuttuu taaksepäin ja se on virhe.

Tarkista harjoiteltuasi:

  • Muistitko nostaa hevosen päätä hieman ylöspäin, jotta se pystyy siirtämään painoaan taakse?
  • Pystyitkö itse pitämään oikean asennon hevoseen nähden koko käännöksen läpi?
  • Oliko sisätakajalka käännöksen keskipisteenä?
  • Saitko hevosen pysähtymään suorana käännöksen jälkeen?

Keilat

Showmanship radalla käytetään merkkeinä yleensä keiloja. Totuta hevonen mahdollisimman moniin erilaisiin keiloihin (toiset ovat isompia ja toisen pienempiä esimerkiksi), niin ne eivät aiheuta häiriöitä myöhemmin.

Keilan kohdalle ratapiirroksessa merkitty pysähdys tarkoittaa sitä, että hevosen tulisi pysähtyä etujalat keilan/merkin kohdalla.

Piirrokseen merkitty pysähdys ja käännös taas edellyttää, että pysähdyt takajalat keilan kohdalla ja sinun tulee jättää tarpeeksi tilaa hevosen ja keilan väliin, jotta mahdutte kääntymään hyvin.

Mikäli pysähdystä seuraa peruutus, pysäytä hevosen etujalat keilan kohdalle ennen peruutusta.

Harjoittele myös ravissa keilojen välistä pujottelua ja sitten peruuta hevonen samaa tietä takaisin.

Ravi ja peruutus ovat molemmat kaksitahtisia askellajeja, molemmissa diagonaalijalkaparit liikkuvat yhtä aikaa.

Muista, että kaiken harjoittelun tarkoituksena on pystyä esittämään sujuva ohjelma tehtävästä :toiseen

Tarkista harjoiteltuasi:

  • Pysähtyikö hevonen molemmat etujalat tasan keilan kohdalla?
  • Muistitko jättää riittävästi tilaa hevosen ja keilan väliin?
  • Muistitko tarkista ratapiirroksesta kummalla puolella keilaa sinun tulee olla?
  • Oletko harjoitellut keilan ympäri peruuttamista?
  • Entä harjoittelitko keilojen välistä peruuttamista?
  • Onnistuuko pysäyttäminen oikeaan asentoon peruutettuasi keilojen välistä? 

Valmistautuminen kilpailuun

  • Oletko harjoitellut tarpeeksi erilaisia ohjelmia?
  • Onko hevonen hyväkuntoinen, pesty, kengitetty/vuoltu, kiillotettu?
  • Oletko sovittanut kisavaatteesi? Ovatko ne mukavat päällä ja tarkoituksenmukaiset?
  • Sopivatko asusteesi yhteen hevosesi kanssa tuoden sen parhaimmat puolet esiin?
  • Ovatko jalkineesi puhtaat , siistit ja ehjät?
  • Saatko hevosesi seisomaan oikeassa asennossa muutamassa sekunnissa?
  • Muistatko missä sinun kulloinkin tulee seistä kun tuomari on hevosen läheisyydessä (nelikenttä)?
  • Saatko hevosesi liikkeelle pelkällä kehonkielellä ilman suullisia komentoja?
  • Pysähtyykö se oikeaan asentoon?
  • Liikkuuko hevonen mukanasi yhtä helposti sekä käynnissä että ravissa?
  • Kulkeeko hevonen suoraan molemmissa askellajeissa?
  • Taipuuko se molempiin suuntiin molemmissa askellajeissa?
  • Peruuttaako hevonen helposti?
  • Onnistuuko peruutus suoraan, kaarevalla uralla ja esineiden ympäri?
  • Kääntyykö hevonen helposti 90, 180, 270 tai 360 astetta?
  • Oletko varma, että suoriudutte minkälaisesta ohjelmasta tahansa?
  • Pysyykö hevonen seisomassa tasajaloin pitemmänkin aikaa?
  • Pysyykö hevosesi seisomassa yhtä hyvin rivissä kuin jonossakin?
  • Pysyykö hevonen paikallaan vaikka liikut itse sen edessä?

 Jos vastasit kyllä kaikkiin kysymyksiin – olet valmis kilpailuihin!