Centered Riding
 
Centered Riding -ideologia on ollut mukana auttamassa ratsastustani ja sen opetusta jo vuodesta 1997

Ideologian perusteet - Sally Swift

 

Trafalgar Square julkaisi vuonna 1985 Sally Swiftin kirjoittaman kirjan Centered Riding, joka on nyt käännetty jo 14 eri kielelle,  mutta ei vielä suomeksi. Sallyn toista kirjaa - "Centered Riding  - Further Exploration" on jo myyty 600.000 kpl ympäri maailman. Centered Riding -ideologia on kekseliäs tapa selittää ratsastuksen klassisia metodeja kehonhallintaa, -tuntemusta,  kehon keskipistettä ja mielikuvitusta hyväksikäyttäen. CR-ideologiaa voidaan käyttää hyväksi kaikissa ratsastuksen lajeissa ja kaikenlaisten varusteiden kanssa. CR perustuu ihmisen ja hevosen anatomian tuntemiseen, tasapainoon, liikemekaniikkaan, maan vetovoimaan ja siihen, miten ajattelutapa vaikuttaa kehoon ja miten ne molemmat vaikuttavat hevoseen. 

 

CR rakentuu neljästä  kulmakivestä (4 basics) ja perustuksesta (grounding)

 

  • Pehmeä katse (soft eyes) avartaa näkökenttää, lisää tietoisuutta omasta ja hevosesi kehosta, vähentää jännitystä sekä tekee eteenpäin liikkumisen helpommaksi ja vapautuneemmaksi.

 

  • Oikea hengittäminen (proper breathing) vähentää kehon jännityksiä, helpottaa kehon painopisteen laskemista alemmas ja sallii hevosen tulla rauhalliseksi ja vastaanottavaisemmaksi samalla, kun se helpottaa jaksamistasi.

 

  • Keskittäminen (centering) johtaa kehon kontrolliin alavartalon energiakeskuksen avulla. Tämä tekee istunnastasi vakaan ja tukevan. Keskittäminen laukaisee kehon energiavirtoja estävää jännittyneisyyttä ja valmistelee sinut seuraavaan liikkeeseen tai harjoitukseen.

 

  • Rakennuspalikat (building blocks) suoristavat kehosi ja tasapainottavat sen vakaaksi sekä yhteneväksi hevosen massakeskipisteen kanssa. Tämän seurauksena hevosesi voi liikkua joustavasti ja miellyttävästi.

 

  • Perustukset (grounding) ovat pohja, jonka varassa neljä kulmakiveä lepää. Perustukset yhdistävät sinut vakaasti maahan ja saat niiden avulla tukea, energiaa ja voimaa.
  •  

Harjoituksia

 

CR-ideologiaa tukevat mm seuraavat kehon- ja mielenhallintaa auttavat metodit

Alexander Technique  

Murdoch-Method

Pilates 

Yoga  

Gyrotonics

T'ai Chi  

Feldenkrais

Franklin Method 

 

 

Tulosta sivu